Štyri Kávy Denne Bojujú Proti škodám Pri Pití

Video: Štyri Kávy Denne Bojujú Proti škodám Pri Pití

Video: Štyri Kávy Denne Bojujú Proti škodám Pri Pití
Video: KÁVA | Kolik jí pít denně? Odvodňuje organismus? Kofein. Předsudky a mýty o kávě. 2024, Septembra
Štyri Kávy Denne Bojujú Proti škodám Pri Pití
Štyri Kávy Denne Bojujú Proti škodám Pri Pití
Anonim

Pečeň je úplne chránená pred cirhózou, ak pijete štyri šálky kávy denne. Nemôžu však vymazať všetky škody, ktoré svojmu telu spôsobíme nezdravým životným štýlom.

Závažné poškodenie pečene, ktoré často končí smrťou, je možné obmedziť pitím väčšieho množstva kávy. Vedci k tomuto záveru dospeli po štúdiu viac ako 430 tisíc ľudí.

Doteraz sa myslelo, že dva poháre denne znižujú riziko vzniku cirhózy pečene na polovicu. Vedci z University of Southampton vo Veľkej Británii zistili, že to nie je len pravda, ale existuje spôsob, ako túto možnosť obmedziť na minimum.

Káva je lacný a obľúbený nápoj, ktorý väčšina ľudí dobre toleruje. Cirhóza je zároveň jednou z chorôb, ktorá každoročne zabije viac ako 1 milión ľudí na celom svete. Je to spôsobené imunitnou reakciou alebo je výsledkom tukovej pečene spôsobenej cukrovkou alebo nadváhou.

V testoch u 9 z 10 ľudí zvýšená konzumácia kávy významne znížila riziko cirhózy v porovnaní s ľuďmi, ktorí tmavý nápoj nepili. Štúdie ukazujú, že ak sa kávové šálky zvýšia na 4 denne, riziko cirhózy sa naďalej nepriamo znižuje na úplné minimum. Jeden pohár znižuje riziko na 22%, dva - o 43 percent, tri - na 57% a štyri - nad 65%.

Kofeín
Kofeín

Ochranný účinok kávy je najviac viditeľný pri škodách spôsobených alkoholom. Pri obezite a cukrovke je to viac ako minimálne. Nie každý druh kávy a technológia varenia má však taký pozitívny vplyv. To je dôležité najmä pri nealkoholickom poškodení pečene. Najpriaznivejší účinok má káva Schwartz (filtrovaná káva).

Nech je kofeín akokoľvek prospešný, nedokáže napraviť systémové poškodenie pečene, ktoré robíme svojimi zlými návykmi. Nedostatok zdravej výživy sa nedá nahradiť niekoľkými šálkami kávy.

Je potrebné vykonať viac testov, aby sa zistilo, či také množstvo kávy denne neprináša určitú negatívnu reakciu v niektorých ďalších orgánoch a systémoch.

Odporúča: