Najlepšie Zdroje Vitamínu B3 - Niacín

Obsah:

Video: Najlepšie Zdroje Vitamínu B3 - Niacín

Video: Najlepšie Zdroje Vitamínu B3 - Niacín
Video: Биохимия. Лекция 15. Водорастворимые витамины. Витамин B3 (PP, ниацин) 2024, Septembra
Najlepšie Zdroje Vitamínu B3 - Niacín
Najlepšie Zdroje Vitamínu B3 - Niacín
Anonim

Vitamín B3, známy ako niacín, je mikroživina, ktorú telo používa pre lepší metabolizmus, správne fungovanie nervového systému a antioxidačnú obranu.

Je nesmierne dôležité konzumovať jedlo pravidelne, bohatý na vitamín B3. Odporúčaný denný príjem tohto vitamínu je 16 mg pre mužov a 14 mg pre ženy.

Zoznámte sa s niektorými najlepšie zdroje vitamínu B3:

• Pečeň

Najlepšie zdroje niacínu
Najlepšie zdroje niacínu

85 g varenej hovädzej pečene poskytuje 14,7 mg niacínu alebo 91% odporúčaného denného príjmu pre mužov a viac ako 100% pre ženy. Kuracie pečeň poskytuje 73% odporúčaného denného príjmu pre mužov a 83% pre ženy v rovnakom množstve. Pečeň je tiež mimoriadne bohatá na bielkoviny, železo, cholín, vitamín A a ďalšie vitamíny skupiny B.

• Kuracie prsia

Kuracie prsia sú veľmi dobrým zdrojom niacínu aj čistých bielkovín. 85 g varených a vykostených kuracích pŕs obsahuje 11,4 mg niacínu, čo sa rovná 71% odporúčaného denného príjmu pre mužov a 81% pre ženy.

• Tuniak

Tuniak je bohatý na niacín
Tuniak je bohatý na niacín

Jedna plechovka tuniaka (165 g) poskytuje 21,9 mg niacínu a viac ako 100% odporúčaného denného príjmu pre mužov a ženy. Tuniak má tiež vysoký obsah bielkovín, vitamínu B6, vitamínu B12, selénu a omega-3 mastných kyselín.

• Losos

85 g vareného filé z divokého lososa obsahuje 53% odporúčaného denného príjmu pre mužov a 61% pre ženy. Rovnaké množstvo chovaného lososa obsahuje asi 42% odporúčaného denného príjmu pre mužov a 49% pre ženy. Losos je tiež vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom a znižujú riziko kardiovaskulárnych a autoimunitných ochorení.

• Bravčové mäso

Bravčové mäso je jedným z najlepších zdrojov vitamínu B3
Bravčové mäso je jedným z najlepších zdrojov vitamínu B3

85 g pečeného bravčového filé obsahuje 6,3 mg niacínu alebo 39% odporúčaného denného príjmu pre mužov a 45% žien. Bravčové mäso je tiež jedným z najlepších zdrojov tiamínu - tiež známy ako vitamín B1, ktorý je kľúčovým vitamínom pre metabolizmus.

• Mleté hovädzie mäso

85 g vareného mletého hovädzieho mäsa poskytuje 6,2 mg niacínu. Mleté hovädzie mäso je tiež bohaté na bielkoviny, železo, vitamín B12, selén a zinok.

Odporúča: