Deň Tekvíc: Jesenné Pokušenie S Neuveriteľnými Prínosmi Pre Zdravie

Video: Deň Tekvíc: Jesenné Pokušenie S Neuveriteľnými Prínosmi Pre Zdravie

Video: Deň Tekvíc: Jesenné Pokušenie S Neuveriteľnými Prínosmi Pre Zdravie
Video: Július Barč Ivan - Mastný hrniec. Rozhlasová hra SK. 1965 2024, Septembra
Deň Tekvíc: Jesenné Pokušenie S Neuveriteľnými Prínosmi Pre Zdravie
Deň Tekvíc: Jesenné Pokušenie S Neuveriteľnými Prínosmi Pre Zdravie
Anonim

Kedy tekvice zrelé a objavujúce sa na trhoch, znamená to, že zima sa blíži v plnej sile a my sa musíme postarať o prísun vitamínov pre naše telo. Krátko pred Halloweenom, 26. októbra, oslavujeme tekvicový deň. Poďme si teda povedať, prečo je dôležité mať toto jesenné jedlo v našom jedálničku a dokonca si na zimu nechať v skrini nejakú ďalšiu tekvicu.

Tekvica je mimoriadne bohatá na vitamíny a má príjemnú chuť. Obsahuje vitamíny A a E, ktoré aktívne bojujú proti vráskam, a vitamín K, ktorý je obsiahnutý iba v tekvici, pomáha pri zrážaní krvi.

Vzácny vitamín T, ktorý tekvica obsahuje tiež uľahčuje trávenie ťažkých jedál, predchádza obezite. Tekvica obsahuje železo, ktoré pomáha pri chudokrvnosti, a tiež pektín, ktorý odstraňuje toxíny z tela a znižuje hladinu zlého cholesterolu.

Vitamín D obsiahnutý v tekvici chráni pred rachitmi, urýchľuje rast. Preto lekári odporúčajú konzumáciu tekvice deťmi v ranom veku.

Tekvica obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ktorý je pre zrak mimoriadne užitočný. Vitamín C obsiahnutý v tekvici posilňuje imunitný systém, chráni pred prechladnutím a chrípkou.

Okrem vitamínov je tekvica mimoriadne bohatá aj na celulózu. Chráni pred radom závažných chorôb.

Tekvicové semiačka obsahujú zinok. Hrsť tekvicových semiačok zlepšuje náladu. Pomáhajú tiež pri odstraňovaní červov. Bojujú s horúčkou a pomáhajú s nespavosťou.

Deň tekvice
Deň tekvice

Vďaka biologicky aktívnym látkam v ňom pomáha obnoviť antioxidačnú funkciu pečene. Na zlepšenie gastrointestinálneho traktu sa odporúča užiť pol pohára čerstvej tekvicovej šťavy denne. Pomáha pri obličkových a močových kameňoch, zvyšuje hladinu hemoglobínu v krvi.

Vďaka vysokému obsahu nenasýtených tukov, rastlinných bielkovín a minerálov v tekvicovom oleji sa stáva súčasťou zdravej výživy pre každého.

Rovnako ako všetky ostatné druhy ovocia alebo zeleniny a tekvica má svoje negatívne účinky. Napríklad čerstvo vylisované džús a surová tekvica môžu byť nebezpečné pre ľudí trpiacich na gastritídu, žalúdočné a dvanástnikové vredy, ako aj pre ľudí trpiacich cukrovkou.

Odporúča: