Zelený Hrášok Pre Zdravé Kosti

Video: Zelený Hrášok Pre Zdravé Kosti

Video: Zelený Hrášok Pre Zdravé Kosti
Video: Zelený ječmen a jeho účinky pro zdraví 💚 | GymBeam | fitness Academy 2024, Septembra
Zelený Hrášok Pre Zdravé Kosti
Zelený Hrášok Pre Zdravé Kosti
Anonim

Zelený hrášok má lahodnú chuť a je bohatý na zdravé živiny. Existujú tri známe druhy hrachu: záhradný alebo zelený hrášok, snehový hrach a chrumkavý hrášok.

Hrach má zaoblené struky, ktoré sú zvyčajne mierne zakrivené, s hladkou textúrou a zelenou farbou. Vo vnútri je zelený hrášok, ktorý je sladký a bohatý na škrob.

Struky snežného hrášku sú plochejšie a priehľadnejšie ako hrach záhradný. Krehký hrášok je krížením medzi záhradným a snehovým hráškom a má viac zaoblených toboliek s chrumkavou textúrou.

Sneh a chrumkavé hrachové struky sú jedlé a majú sladšiu chuť ako hrach. Predpokladá sa, že hrach má svoj pôvod v Strednej Ázii a Európe.

V skutočnosti je to dokonca spomenuté v Biblii a chvália ho staroveké civilizácie v Egypte, Grécku a Ríme.

Zelený hrášok poskytuje živiny, ktoré sú dôležité pre udržanie pevnosti kostí. Je zdrojom vitamínu K, ktorého časti naše telo premieňa na K2, ktorý aktivuje osteokalcín. Je to hlavný proteín v kostiach, ktorý uvoľňuje molekuly vápnika vo vnútri kosti.

Zelený hrášok slúži tiež ako veľmi dobrý zdroj kyseliny listovej a vitamínu B6. Pomáhajú znižovať nárast metabolického vedľajšieho produktu nazývaného homocysteín, ktorý môže zabrániť zosieťovaniu kolagénu, čo vedie k zlej medzibunkovej látke v kostiach a k osteoporóze.

Zelený hrášok je jednou z hlavných potravín, ktoré je potrebné zahrnúť do jedálnička človeka, ak sa často cíti unavený. Je to preto, lebo poskytuje živiny, ktoré podporujú bunky a systémy produkujúce energiu v tele.

Zelený hrášok je tiež dobrým zdrojom tiamín-vitamín B1, vitamín B6, riboflavín-vitamín B2 a niacín-vitamín B3, z ktorých každý obsahuje látky potrebné pre metabolizmus sacharidov, bielkovín a lipidov.

Kuracie mäso s hráškom
Kuracie mäso s hráškom

Zelený hrášok obsahuje železo a minerály potrebné pre normálnu tvorbu krviniek, ktorých nedostatok vedie k chudokrvnosti, únave a znižuje imunitný systém.

Hrášok je jedným z mála členov rodiny strukovín, ktorý sa predáva čerstvý. Zvyšok sa ponúka zmrazený alebo konzervovaný. Mrazený hrášok je výhodnejší ako konzervovaný, pretože si zachováva svoju príchuť a má nižší obsah sodíka.

Hrach je k dispozícii od jari do začiatku zimy. Snehový hrášok bežne nájdete po celý rok v ázijských obchodoch. Zatiaľ čo chrumkavý hrášok je obmedzenejší, od konca jari do začiatku leta.

Odporúča: