Múku Na Štedrý Večer Preosejeme 3x

Video: Múku Na Štedrý Večer Preosejeme 3x

Video: Múku Na Štedrý Večer Preosejeme 3x
Video: Vianočné rozprávanie - Štedrý večer nastal 2024, Septembra
Múku Na Štedrý Večer Preosejeme 3x
Múku Na Štedrý Večer Preosejeme 3x
Anonim

On Štedrý večer tradícia vyžaduje, aby sa na stôl položil bochník chleba, rovnako rýchly ako všetky pokrmy na stôl pre tento kresťanský sviatok.

V rôznych regiónoch Bulharska chlieb pre Štedrý večer sa volá inak. Na niektorých miestach je známy ako Štedrý večer. Nesmie sa však zamieňať s veľkým polenom, ktoré treba spáliť Štedrý večer v krbe - nazýva sa to aj Štedrý večer.

V niektorých častiach krajiny chlieb pre Štedrý večer je známa ako budúca torta a tiež boží koláč alebo vianočný stromček. Tieto názvy sú typické pre východné oblasti Bulharska a pre západné oblasti pre Bulharsko Štedrý večer je tiež známy ako pupalkový kvet, kvetina a bohyňa.

Torta pre Štedrý večer sa robí potom, čo si hostiteľka trikrát umyje ruky. Po miesení cesta sa do neho vloží minca, ktorá symbolizuje bohatstvo, a kúsok vetvičky drieňa - to symbolizuje zdravie. V chlebe je umiestnené tlačidlo, ktoré symbolizuje šťastie.

Torta pre Štedrý večer hniesť skoro ráno. Je vyrobená z 1 kg múky, pol lyžice cukru, soli na špici noža, 4 lyžíc oleja, kocky droždia. Vajcia alebo mlieko sa nepoužívajú, aby sa neporušila tradícia chudého jedla na stole.

Štedrý večer
Štedrý večer

Múka na chlieb Štedrý večer by malo byť preosiate trikrát. Týmto spôsobom je chlieb nielen nadýchanejší, pretože do múky vstupujú častice vzduchu, ale aj preto, že je súčasťou tradície výroby koláča na dovolenku. V minulosti sa rituálne piesne spievali, zatiaľ čo sa múka preosievala na Štedrý večer.

Od nepamäti by dnes večer na stole mal lámať sódový chlieb, ktorý môžete ozdobiť krížikom, cereálie, vyrobené ručne s malým kúskom cesta. Ak sa vám nepozdáva nápad sódového chleba, môžete si pripraviť aj kvasnicový koláč.

Na prípravu chleba sa droždie zmieša so soľou, cukrom a trochou teplej vody. Pridajte 1 lyžicu múky a všetko premiešajte a nechajte dusiť asi desať minút. Z múky sa urobí studnička a do stredu sa umiestni droždie. Pridajte vodu - asi 300 mililitrov, kým nezískate jemné cesto, ktoré by sa vám pri miesení nemalo držať na rukách.

Cesto na vianočný stromček sa nechá hodinu a pol kysnúť. Potom sa vytvorí koláč, ktorý sa vloží do podnosu. Na vrchu pásov cesta je vytvorená dekorácia - pšeničné klasy alebo kríž. Necháme ešte pol hodiny kysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.

On Štedrý večer chlieb láme najstarší člen rodiny. Prvý kus je ponechaný pre Matku Božiu a druhý je určený pre dom. Stúpa vysoko.

Odporúča: