Sauvignon Blanc

Obsah:

Video: Sauvignon Blanc

Video: Sauvignon Blanc
Video: Сорт винограда Совиньон Блан Sauvignon Blanc 2024, Septembra
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc
Anonim

Sauvignon Blanc (Sauvignon Blanc) je odroda bieleho hrozna, ktorá pochádza z francúzskeho regiónu Bordeaux. Po Chardonnay ide o druhú najbežnejšiu francúzsku odrodu bieleho hrozna. Dnes je to najbežnejšie na strednom toku rieky Loiry.

Sauvignon Blanc je nepochybne jedným z kráľov bieleho hrozna. Vďaka množstvu špecifických vlastností je to jedna z najpamätnejších a zároveň ľahko rozpoznateľných odrôd. Hrozno Sauvignon Blanc dáva mimoriadne aromatické a svieže vína, ktoré sa vyznačujú svojou šťavnatosťou a krištáľovou čistotou.

Sauvignon Blanc je náročná odroda z hľadiska pôdnych a klimatických podmienok. Kvitne neskoro a skoro dozrieva, takže nepotrebuje prebytočné teplo. Preferované pôdy, na ktorých rastie, sú vápenato-hlinité. Dozrieva v polovici septembra a je stredne odolný voči zimným teplotám.

Sauvignon Blanc rastie dobre v dobre vetraných priestoroch. Po dozretí dosiahne obsah cukru 20 - 24%. Klastre Sauvignon Blanc sú malé až stredne veľké, s hmotnosťou asi 100 g. Sú valcovité až valcovito kužeľovité, kompaktné. Bobule sú malé a guľovité, mierne eliptické a často zdeformované v dôsledku kompaktnosti hrozna. Šupka je žltozelená a žlto-jantárová až po dosiahnutí úplnej zrelosti. Mäso je sladké a šťavnaté, s príjemnou kyslou chuťou.

Existuje niekoľko odrôd Sauvignon Blanc, ktoré majú rôzne farby hrozna - Sauvignon Noir, Sauvignon Violet, Sauvignon Rouge, Sauvignon Rose.

Distribúcia Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc sa bezpochyby vyskytuje najčastejšie vo Francúzsku, kde plantáže s touto odrodou dosahujú 12 000 hektárov. Jeho hlavnou oblasťou distribúcie je stredný tok rieky Loiry. Práve tam sa nachádzajú vinice, ktoré dávajú najčistejšie a najčerstvejšie hrozno Sauvignon Blanc. Ďalšou významnou oblasťou distribúcie vo Francúzsku je Bordeaux, kde je sauvignon blanc prítomný väčšinou ako zmes muškátu a semillonu vo všetkých bielych vínach a sám o sebe je veľmi vzácny.

Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc

Mimo Loiry najpôsobivejšie Sauvignon Blanc sa nachádza na Novom Zélande. Štýl výroby sauvignon blanc na Novom Zélande sa časom stal štandardom pre všetkých výrobcov v Novom svete, čo zaručuje ostrovnému národu mimoriadne stabilné miesto vo svetovej vinárskej elite. Novozélandské vína Sauvignon Blanc sú aromatické, koncentrované a ovocné.

V Kalifornii je táto odroda známa ako Blanc Fume a je štvrtou najobľúbenejšou odrodou vína, ktorá sa rozkladá na ploche asi 7 500 hektárov. Kalifornské vína tejto odrody sú čisté a príjemné a dokonca aj tie, ktoré spadajú do nižšej cenovej kategórie, sú vynikajúcim príkladom typického Sauvignon Blanc.

V Taliansku sa vinice so sauvignon blanc nachádzajú v severnej časti krajiny. Podnebie regiónu umožňuje dosiahnuť vynikajúce výsledky.

V Južnej Afrike pochádza najlepší sauvignon blanc z chladnejších pobrežných oblastí krajiny. Čile a Argentína môžu byť pri vývoze týchto vín veľmi úspešné, aj keď s pestovaním a pestovaním odrody sú veľké ťažkosti.

V Bulharsku je Sauvignon Blanc vysadený v obmedzených oblastiach v Razgrade, Burgase, Targovishte a ďalších. Okrem vyššie uvedených krajín sa táto odroda vyskytuje aj v Rumunsku, Srbsku, Macedónsku, Slovinsku, Rakúsku, Kanade, Mexiku, Austrálii, na Slovensku, v Španielsku a ďalších.

V Kalifornii sa Sauvignon Blanc stal populárnejším, keď jeden z najväčších vinárov v Spojených štátoch Robert Mondavi uviedol na trh rôzne odrody. Sauvignon Blanc, silne ovplyvnená dubovou nádobou, pod menom Fume Blanc. Je zaujímavé, že dnes sú na americkom trhu vína odrody Sauvignon Blanc ďalšie najkonzumovanejšie po obľúbených bielych odrodách Chardonnay.

Charakteristika produktu Sauvignon Blanc

Vína Sauvignon Blanc sa vyznačujú šťavnatosťou a krištáľovou čistotou. Hlavnou charakteristikou produktu Sauvignon Blanc je okamžite rozpoznateľná, prenikavá, svieža, jemná a mimoriadne harmonická chuť. Charakter týchto vín závisí skôr od roku zberu a od schopností samotného producenta, ako od regiónu. Najcharakteristickejšími tónmi nádhernej arómy vín vyrobených zo Sauvignon Blanc sú vôňa tropického ovocia, sena a egrešov.

Podávame Sauvignon Blanc

biele víno
biele víno

Sauvignon Blanc sa podáva dobre vychladené a konzumované ešte mladé. To znamená, že vína sauvignon blanc nie sú schopné vyzrieť, tzn. nezlepšujú ich chuť v priebehu času. Víno Sauvignon Blanc sa vyrába na mladú konzumáciu. Čím je víno mladšie, tým lepšie chutí. Po otvorení by sa navyše fľaša mala vypiť do jedného alebo dvoch dní, pretože víno je ľahko náchylné na oxidáciu.

Jeho chuť bude najlepšie cítiť, ak je dobre vychladený - 7-10 stupňov. Výnimočná sviežosť vína je spôsobená jeho vysokou úrovňou kyselín.

Aromatický sauvignon blanc by sa mal podávať k jedlám, ktoré neznížia jeho vlastnosti, ale naopak - zdôraznia jeho chuť a arómu.

Morské plody sa k sauvignon blanc hodia. K tomuto vynikajúcemu vínu patria všetky druhy údených rýb. Nežná zelenina, najmä artičoky alebo špargľa v ľahkej omáčke, podávaná so sauvignon blanc sa stáva skutočnou pastvou pre zmysly.

Dá sa zhrnúť, že víno sa výborne kombinuje so všetkými druhmi morských plodov, krabov, rýb, polievok z morských plodov, pražených baklažánov, fondue, údených syrov, všetkých druhov pikantných ázijských jedál. K tomuto bielemu vínu patrí aj všetka zelená listová zelenina (v lasagnách, suflé, šaláty).

Odporúča: