Vitamín A

Obsah:

Video: Vitamín A

Video: Vitamín A
Video: Биохимия. Лекция 7. Жирорастворимые витамины. Витамин A 2024, Septembra
Vitamín A
Vitamín A
Anonim

Vitamín A je svetlo žltá zlúčenina v kryštalickej forme, známa tiež ako retinol - názov pomenovaný v súvislosti s účasťou tejto zlúčeniny na funkciách sietnice oka. Vitamín A sa tiež nazýva „protiinfekčný“vitamín kvôli svojej úlohe pri podpore činnosti imunitného systému. Vitamín A je veľmi silný imunostimulant. Pre zázračný účinok na pokožku si získal prezývku elixír mladosti.

Zatiaľ čo retinol sa nachádza iba v potravinách živočíšneho pôvodu, nachádza sa tu aj ovocie a zelenina, ktoré obsahujú karotenoidy Vitamín A činnosť. Telo má schopnosť premieňať určité karotenoidy, vrátane beta karoténu, alfa-karoténu a gama-karoténu na vitamín A. Tieto karotenoidy sa nazývajú zlúčeniny provitamínu A.

Funkcie vitamínu A

- Podporuje videnie - ľudská sietnica obsahuje štyri typy fotopigmentov, ktoré uchovávajú zlúčeniny vitamínu A. Jeden z týchto pigmentov, nazývaný rodopsín, sa nachádza v bunkách sietnice. Rhodopsín umožňuje týmto bunkám detegovať aj malé množstvo svetla, a tak hrá kľúčovú úlohu pri prispôsobovaní oka podmienkam a nočnému videniu.

- Údržba imunitného systému - vitamín A. stimuluje imunitný systém podporou rastu a tiež ako prevencia kontrakcie týmusovej žľazy vyvolanej stresom. Vitamín A tiež zlepšuje funkciu bielych krviniek s antivírusovou aktivitou.

- Podpora rastu buniek - Vitamín A je tiež potrebný pre normálny rast a vývoj buniek.

Vitamín A je tiež dôležitý pre reprodukčné procesy u mužov a žien a hrá úlohu v normálnom metabolizme kostí. Okrem toho sa predpokladá, že vitamín A (vo forme kyseliny retinovej) hrá dôležitú úlohu pri regulácii genetických dejov.

Nedostatok vitamínu A

Výživový nedostatok Vitamín A je v rozvojových krajinách úplne bežný a súvisí s vysokým výskytom slepoty, vírusových infekcií a detskej úmrtnosti. Nedostatok vitamínu A ovplyvňuje hlavne zdravie pokožky, vlasov, očí a imunitného systému, hoci s nedostatočným príjmom tohto vitamínu súvisí aj strata chuti do jedla, abnormality kostí a spomalenie rastu.

Predávkovanie vitamínom A

Vitamín A môže spôsobiť vedľajšie účinky, ak sa užíva v nadmernom množstve. Toxicita pre vitamín A je spôsobená náhodným požitím dospelých a detí dávok vyšších ako 200 mg ekvivalentu retinolu a 100 mg ekvivalentu retinolu. Vedľajšie účinky spojené s jeho toxicitou sú zvyčajne dočasné a zahŕňajú stratu chuti do jedla, podráždenosť, únavu, slabosť a zvracanie.

Americká národná akadémia vied stanovila hornú hranicu príjmu retinolu takto:

- deti do 3 rokov, 600 mikrogramov denne;

- deti od 4 do 8 rokov, 900 mikrogramov;

- deti od 9 do 14 rokov, 1 700 mikrogramov;

- tínedžeri 14 - 18 rokov, 2 800 mikrogramov;

- dospelí vo veku 19 rokov a starší, 3 000 mikrogramov;

- tehotné alebo dojčiace ženy, 18 rokov alebo mladšie, 2 800 mikrogramov;

- Tehotné alebo dojčiace ženy, 19 rokov alebo staršie, 3 000 mikrogramov.

Ako Vitamín A je rozpustný v tukoch, jeho nedostatok môže byť spôsobený stravou s nízkym obsahom tuku alebo chorobou, ktorá vedie k zníženiu schopnosti vstrebávať tuky z potravy.

Lieky, ktoré ovplyvňujú absorpciu, využitie alebo vylučovanie vitamínu A, sú: lieky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, izolujú žlčové kyseliny, antikoncepčné prostriedky Medroxyprogesterón, neomycín a ďalšie.

Výhody vitamínu A

Vajcia s vitamínom A
Vajcia s vitamínom A

Vitamín A môže hrať úlohu v prevencii a liečbe nasledujúcich chorôb: akné, AIDS, alkoholizmus, atopická dermatitída, katarakta, cervikálna dysplázia, cukrovka, fibrocystické ochorenie prsníkov, Kaposiho sarkóm, osteoartritída, infekcie uší, zlé videnie, psoriáza, poruchy psoriázy žľazy, vredy, vírusové infekcie atď.

Je nevyhnutný pre zdravé nechty a vlasy, pre pružnú a krásnu pokožku. Vitamín A má antioxidačné vlastnosti, a to oxidácia je jednou z hlavných príčin starnutia. Podporuje regeneráciu vnútorných tkanív a chráni sliznice úst a hrdla, ako aj pľúca pred poškodením tabakovým dymom a smogom.

Zdroje vitamínu A

Teľacia pečeň je vynikajúcim zdrojom vitamín A.a mlieko a vajcia sú definované ako dobré zdroje. Rastlinné potraviny, ktoré obsahujú karotenoidy, sú tiež zdrojom vitamínu A. Vitamín A možno získať prostredníctvom mlieka, rybieho oleja, broskýň, jabĺk, šípok, sliviek, čiernych ríbezlí, paradajok, papriky, väčšiny citrusových plodov, tekvice.

Ako doplnok výživy je vitamín A dostupný ako retinyl-retinol palmitát. Kyselina retinová je forma vitamínu A, ktorá sa nachádza v liekoch na liečbu kožných ochorení.

Odporúča: