Osvedčené: Doplnky Vitamínu D Sú Zbytočné

Video: Osvedčené: Doplnky Vitamínu D Sú Zbytočné

Video: Osvedčené: Doplnky Vitamínu D Sú Zbytočné
Video: Vitamin D Supplements Continue to Be Unnecessary 2024, Septembra
Osvedčené: Doplnky Vitamínu D Sú Zbytočné
Osvedčené: Doplnky Vitamínu D Sú Zbytočné
Anonim

Pilulky a doplnky s vitamín D. sú zbytočné, tvrdia čínski vedci.

Vedci jasne preukázali, že užívanie doplnkov obsahujúcich vápnik a / alebo vitamín D nechráni starších ľudí pred zlomeninami stehennej kosti a iných kostí. Štúdia je oficiálne uznaná.

Špecialisti vykonali rozsiahlu analýzu a porovnanie celkovo 33 štúdií o účinku doplnkov vápnika a / alebo vitamínu D na stav kostrového systému u starších ľudí. Skúmané údaje sa týkajú 51 145 dospelých nad 50 rokov, ktorí väčšinou žijú so svojimi rodinami.

Autori uvádzajú, že užívanie doplnkov nie je spojené so znížením rizika nových zlomenín bez ohľadu na dávku, pohlavie pacienta, obsah vápnika v potrave alebo počiatočnú koncentráciu vitamín D. v krvi.

Vitamín D hrá vedúcu úlohu v regulácii absorpcie vápnika a stimuluje rast kostí. Jeho pozitívna úloha sa preukázala pri prevencii rakoviny prsníka, hrubého čreva a prostaty. Pôsobí liečivo na obezitu, srdcové choroby a depresie. Pokiaľ však ide o ochranu starších ľudí pred zlomeninami kostí, ich účinok je nulový.

Doteraz bolo niekoľko súkromných štúdií, ktoré podporili tézu o výhodách vitamín D. pre kosti. Pred rokmi britskí vedci zistili, že vitamín sa v tele absorbuje odlišne, v závislosti od toho, s čím sa kombinuje.

Americká štúdia ukázala, že kombinovaný príjem mlieka a vitamínu D je najlepší pre absorpciu oboch prvkov. Číňania však kategoricky vyvrátili tézu, že to môže zlepšiť už poškodený stav kostí u dospelých.

Odporúča: