Kalórie Jedla Musia Byť Na štítkoch

Video: Kalórie Jedla Musia Byť Na štítkoch

Video: Kalórie Jedla Musia Byť Na štítkoch
Video: Бисквит Кастелла - проверяем все плюсы и минусы рецепта✧Traditional Castella Sponge Cake 2024, Septembra
Kalórie Jedla Musia Byť Na štítkoch
Kalórie Jedla Musia Byť Na štítkoch
Anonim

Kalórie každej potraviny musia byť teraz uvedené na štítkoch potravín. Táto požiadavka bola zatiaľ prijatá dobrovoľne.

Opatrenie na vyhlásenie výživovej hodnoty každého produktu v obchode nadobudlo účinnosť. Od 13. decembra musia štítky výrobkov okrem ďalších informácií obsahovať aj ich kalorickú hodnotu.

Tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh bol prijatý v Európskej únii nariadením 1169 z roku 2011. Jeho cieľom je uľahčiť spotrebiteľovi výber tým, že mu poskytne presné informácie o výrobku.

S cieľom pripraviť a splniť požiadavky dostali všetky spoločnosti od Bruselu niekoľko rokov odkladnú lehotu, ktorá už uplynula.

Používateľ v obchode
Používateľ v obchode

Medzi povinné zmeny, ktoré sa na štítkoch museli prejaviť, bola veľkosť písma. Pred dvoma rokmi bola zmenená na nie menej ako 1,2 mm alebo 0,9 mm pre balenia menšie ako 80 štvorcových metrov.

Do tejto zmeny bolo zahrnuté aj zahrnutie alergénov obsiahnutých v zložkách. Od 13. decembra tohto roku sú na štítkoch uvedené informácie o výživovej hodnote týkajúce sa: energetickej hodnoty, tukov, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a solí.

Doteraz takáto požiadavka existovala iba pri výrobkoch s výživovými a zdravotnými údajmi alebo s údajmi o významnom množstve vitamínov a minerálov.

Odporúča: