Mastné Jedlá Poškodzujú Náš čuch

Video: Mastné Jedlá Poškodzujú Náš čuch

Video: Mastné Jedlá Poškodzujú Náš čuch
Video: Как пища, которую мы едим, влияет на наш кишечник — Шилпа Равелла 2024, Septembra
Mastné Jedlá Poškodzujú Náš čuch
Mastné Jedlá Poškodzujú Náš čuch
Anonim

Nedávna štúdia zistila, že pravidelná konzumácia tučných jedál vedie k štrukturálnym a funkčným zmenám v našom nosnom systéme. Okrem obezity a poškodenia funkcií orgánov a systémov v ľudskom tele vedie aj k poruchám čuchu.

Táto štúdia je prvou svojho druhu, ktorá identifikovala tuk ako rizikový faktor čuchovej funkcie u ľudí.

Štúdia sa uskutočňovala na myšiach, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Prvý podliehal diéte, ktorá obsahovala jedlá s vysokým obsahom tuku, a druhý sa kŕmil normálne.

Po 6 mesiacoch výsledky ukázali, že riziková skupina, ktorá konzumuje veľa tukov, má zníženú čuchovú schopnosť až o 50%. Stratili časť svojej schopnosti rozpoznávať pachy, pretože sa zistilo, že sa stratilo veľké množstvo mozgových buniek zodpovedných za prenos signálu.

Výsledky sú doplnené tvrdením profesorky Debry Fadolovej, že ani po prvej skupine myší zníženej konzumácii tukov ich čuchový systém úplne neobnovil svoje schopnosti.

Tuk
Tuk

V budúcnosti má výskumný tím v úmysle preskúmať vplyv vysokej hladiny cukru v krvi. Zaujíma ich, či by zvýšené hladiny glukózy v krvi ovplyvnili schopnosť rozlišovať a rozpoznávať pachy.

Obezita u ľudí je celosvetovo rozšíreným problémom. Je tiež príčinou kardiovaskulárnych chorôb a cukrovky. Znepokojujúca je v posledných rokoch tiež skutočnosť, že veková hranica klesá a čoraz viac je ohrozených malých detí a tínedžerov.

Odborníci z celého sveta požadujú zdravšie stravovanie a fyzickú aktivitu najmenej trikrát týždenne. Je to preto, že srdce je ako sval - na to, aby sa mohlo normálne vyvíjať a fungovať, potrebuje každodenné tréningy.

Odporúča: