Poďme Vyvrátiť Mýty: Prečo By Ste Mali Jesť Cholesterol

Video: Poďme Vyvrátiť Mýty: Prečo By Ste Mali Jesť Cholesterol

Video: Poďme Vyvrátiť Mýty: Prečo By Ste Mali Jesť Cholesterol
Video: Your Doctor Is Wrong About Cholesterol 2024, Septembra
Poďme Vyvrátiť Mýty: Prečo By Ste Mali Jesť Cholesterol
Poďme Vyvrátiť Mýty: Prečo By Ste Mali Jesť Cholesterol
Anonim

Jedným z najbežnejších predpokladov diskusie o funkcii cholesterolu v tele a zmiernenia strachu, že vysoký cholesterol je zárukou infarktu, je: „Telo si dokáže vyrobiť všetok potrebný cholesterol, takže nie je potrebné jesť jedlo. Obsahujúce cholesterol.“Toto vyhlásenie znie presvedčivo a dokonca logicky. Ale je to vlastne úplne nesprávne.

Aj keď je pravda, že telo produkuje cholesterol v pečeni, neznamená to, že môžete vylúčiť cholesterol úplne zo svojej stravy a očakávať, že budete zdraví. Ak skutočne držíte diétu, ktorá obsahuje extrémne málo cholesterolu, môžete očakávať, že sa stane pravý opak.

Je pochopiteľné, že veľa ľudí by bolo proti tejto myšlienke. Koniec koncov, takmer každý vie, že cholesterol škodí zdraviu. Mnoho štúdií však ukazuje, že diéty, ktoré zahŕňajú nasýtené tuky a cholesterol, nespôsobujú vysoký cholesterol.

Vezmime si napríklad štúdiu vedcov z Michiganskej univerzity. Štúdia sa zamerala na asi 2 000 účastníkov. Každý jednotlivec musel podrobne odpovedať na to, čo jedol počas 24 hodín.

Autori štúdie v Michigane píšu: „Distribúcia celkového tuku, nasýtených tukov a cholesterolu v dennom príjme ľudí v tejto štúdii je dosť široká.“Nezistila sa žiadna súvislosť medzi cholesterolom v strave a cholesterolom v krvi.

V Londýne profesor Jeremy Morris vykonal prieskum u 99 mužov stredného veku, ktorí boli požiadaní, aby podrobne zaznamenali potraviny, ktoré jedli, v dvoch samostatných týždenných obdobiach. Analýzou štúdie sa nezistila žiadna súvislosť medzi sérovým cholesterolom a cholesterolom v potravinách, ktoré konzumovali. Existuje mnoho ďalších štúdií, ktoré vedú k podobným zisteniam.

Maslo
Maslo

Je potrebné poznamenať, že telo produkuje každý deň asi 2 000 miligramov cholesterolu. Tento údaj zatieňuje množstvo, ktoré konzumuje väčšina Američanov (asi 200 - 400 mg), a ešte menej ho telo absorbuje. Takže vylúčenie cholesterolu z potravy vedie k veľmi nepodstatnému účinku.

To však vedie ľudí k tomu, aby si položili otázku „Ak telo produkuje toľko cholesterolu, prečo by ste ho mali jesť?“Odpoveď je v tele samotnom a v jeho starodávnom inštinkte. Keď ste úplne zbavení cholesterolu, hormón inzulín aktivuje v pečeni enzým, ktorý produkuje viac cholesterolu ako glukózy, ktorá pochádza zo sacharidov, ktoré konzumujete.

Problémom je, že keď je tento enzým účinný, nie je nezvyčajné, že pečeň nadprodukuje cholesterol, čo vedie k vysokej hladine v krvi. Užívaním cholesterolu s jedlom signalizujete pečeni, aby prestala produkovať prebytok.

Je ťažké úplne pochopiť tento pojem, keď aj dnes existuje veľa zdravotníckych pracovníkov, ktorí odporúčajú, aby denná dávka cholesterolu bola čo najnižšia. Väčšina ľudí ani len nepočula, že cholesterol môže byť užitočný. Ale našťastie čoraz viac ľudí v medicíne začína vidieť, že konzumácia cholesterolu je jednoduchý spôsob, ako pomôcť dosiahnuť prirodzenú rovnováhu zdravia.

Dôležitý je samozrejme druh cholesterolu, ktorý sa rozhodnete jesť. Cholesterol, ktorý je nadmerne spracovaný, je zvyčajne žluklý a oxidovaný. Tento typ cholesterolu je veľmi nebezpečný a je potrebné sa mu vyhnúť. Takýto cholesterol nájdete v spracovaných potravinách, najmä vo vysoko spracovanom mäse a v reštauráciách rýchleho občerstvenia. Venujte pozornosť vysokokvalitným prírodným potravinám, ako sú vajcia, maslo a morské plody, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu.

Odporúča: