Kofeín Vs. Kalórie - Naozaj Funguje

Video: Kofeín Vs. Kalórie - Naozaj Funguje

Video: Kofeín Vs. Kalórie - Naozaj Funguje
Video: Vypadávanie vlasov | Čo naozaj funguje 2024, Septembra
Kofeín Vs. Kalórie - Naozaj Funguje
Kofeín Vs. Kalórie - Naozaj Funguje
Anonim

Kofeín spaľuje kalórie a vedie k chudnutiu - tak neuveriteľné, ako znie tento mýtus, ukazuje sa, že je to pravda. Jeden z najobľúbenejších nápojov, káva a čierny čaj, skutočne pomáha čeliť najvážnejším problémom moderného sveta - obezite.

Príjem kofeínu zvyšuje uvoľňovanie hormónu oxytocínu v mozgu. Reguluje chuť do jedla a stimuluje metabolizmus. To uľahčuje spaľovanie nadbytočných kilogramov.

Jedným z najpopulárnejších zdrojov kofeínu v dnešnej dobe je káva a čierny čaj. Okrem nich sa kofeín nachádza aj v ovocí guarany. Denná dávka je asi 200 - 250 ml, ale pre každú z nich je to individuálne a závisí to hlavne od hladiny krvného tlaku.

Otázka, či ranná káva ovplyvňuje proces chudnutia, sa už roky obáva vedcov, odborníkov na výživu i bežných ľudí. Čínski vedci z Huazhong University of Science and Technology uskutočnili testy na laboratórnych myšiach, aby zistili, či existuje súvislosť medzi chudnutím a kofeínom. Výsledky jasne preukázali, že kofeín potláča chuť do jedla a stimuluje aktivitu. Malé zvieratá boli stimulované k väčšiemu behu, čím logicky spálili viac kalórií.

Káva
Káva

U ľudí kofeín blokuje receptory adenozínu v hypotalame. Adenozín reguluje spánok a energetickú rovnováhu. Počas výskumu viedol príjem kofeínu k produkcii oxytocínu, ktorý u ľudí znižuje obezitu. Odborníci však experimentovali s extrémne vysokými dávkami 60 mg / kg. To u ľudí predstavuje 30-40 šálok kávy denne, čo je neprijateľné. Odporúčaná denná dávka je asi 200 mg.

Štúdia má však aj svoje výhody. Môže to byť prvý krok k vytvoreniu kofeínového lieku, ktorý nám pomôže v boji s nadváhou. Zvýši denný energetický výdaj a ušetrí nás pred takýmito nenávidenými tukmi.

Odporúča: