Aký Diétny Je Diétny Chlieb

Video: Aký Diétny Je Diétny Chlieb

Video: Aký Diétny Je Diétny Chlieb
Video: Kvaskový chlieb Co se povede (video recept) / Sourdough Bread Video Recipe 2024, Septembra
Aký Diétny Je Diétny Chlieb
Aký Diétny Je Diétny Chlieb
Anonim

Diétny chlieb nebol úplne diétny. Aj keď sa na ňu veľa ľudí spolieha nielen z hľadiska chudnutia, ale aj zdravšej výživy, ukázalo sa, že spotrebitelia sú v otázke obsahu životného minima uvedení do omylu.

Pri kontrolách spotrebiteľských organizácií sa zistili veľké nezrovnalosti medzi tým, čo bolo napísané na obale, a tým, čo chlieb skutočne obsahoval. Najväčšie nezrovnalosti sú v obsahu vlákniny a soli.

"V testovaných dietetických chleboch sme zistili, že vlákniny je oveľa menej, ako sa uvádza na obale. Výrobcovia začali obhájiť, že napísali celkovú vlákninu, a študovali sme iba nerozpustné látky, ale to nie je výhovorka," prezradil pre „Každý. Deň“Bogomil Nikolov z „Aktívni používatelia“.

Priemerné množstvo vlákniny v dietetickom chlebe je u nás 1,02 g na 100 gramov. Na porovnanie, priemerný obsah takéhoto testu v Holandsku je 5,1 gramu vlákniny na 100 gramov alebo takmer 5-krát vyšší.

Aký diétny je diétny chlieb
Aký diétny je diétny chlieb

"Ľudia si myslia, že čím je chlieb tmavší, tým je výživovejší, čo nie je pravda. Diétny produkt je celozrnný," vysvetľuje Nikolov.

Na domácom trhu je iba jeden skutočne diétny chlieb, a to nemecký. Je vyrobený podľa štandardov a múka v ňom je taká, že chlieb tuhne ako tehla.

Toto je najlepší indikátor toho, že chlieb je diétny - musí byť pevný a mierne hladký, tvrdí odborník.

Nemecký chlieb sa vyrábal vo zvláštnych prípadoch a skutočne mal tvar tehly. Bulharskí výrobcovia nerobia také skutočné chleby z diéty, pretože nemajú atraktívny vzhľad a nie sú také chutné.

Domorodí producenti robili chlieb vláčnejším, aby prilákali pozornosť. Ďalšou zlou vecou je, že ste do chleba dali príliš veľa soli. Toto je trend všetkých výrobcov. „Je to chutnejšie, ale škodlivejšie,“povedal Nikolov.

Odporúča: