Vedľajšie účinky Pri Užívaní železa

Video: Vedľajšie účinky Pri Užívaní železa

Video: Vedľajšie účinky Pri Užívaní železa
Video: Diskusia huba reishi 2024, Septembra
Vedľajšie účinky Pri Užívaní železa
Vedľajšie účinky Pri Užívaní železa
Anonim

Jedným z životne dôležitých minerálov pre ľudské telo je železo. Ak je v tele nedostatok železa, vedie to k anémii. Prejavuje sa príznakmi ako únava a slabosť. Tieto príznaky sú spojené s menším vstupom kyslíka do tkanív. Je to preto, že hlavnou funkciou železa v tele je prenášať kyslík do každej bunky. Nedostatok železa sú najviac ohrozené deťmi, tehotnými ženami a ženami pred menopauzou.

Nadbytočné množstvo železa v tele sa neabsorbuje, ale hromadí sa, čo vedie k nežiaducim následkom. Je obzvlášť dôležité, aby deti sledovali príjem železa u lekára.

Ak je množstvo železa v tele väčšie ako je potrebné, dôjde k predávkovaniu. Najčastejšie to vedie k nasledujúcim nepríjemným príznakom: nevoľnosť, zvracanie, žalúdočné ťažkosti, hnačky alebo zápcha, pálenie záhy. Pamätajte tiež na to, že keď užívate doplnky železa, vaša stolica sčernie.

Ak dlhodobo užívate prípravky obsahujúce vysoké dávky železa, povedie to k jeho hromadeniu v tkanivách a orgánoch. Ak dôjde k akumulácii železa v pečeni, vedie to k porušeniu jeho funkcie.

Vedľajšie účinky pri užívaní železa
Vedľajšie účinky pri užívaní železa

Situácia je ešte vážnejšia, ak sa železo ukladá v srdci, pretože vám môže zlyhať srdce. Účinkom na pokožku a sliznice je vzhľad typického zafarbenia. S hromadením železa v tele môžete tiež ochorieť na cukrovku.

Príjem veľkých dávok železa (napríklad viac ako 100-násobok odporúčanej dennej dávky) je pre organizmus toxický. Časté vracanie, hnačky s krvou, poškodenie a smrť niektorých buniek gastrointestinálneho traktu a v najťažších prípadoch môžu mať fatálne následky. To je hlavný dôvod, prečo zabrániť deťom v užívaní doplnkov železa.

Ak sú pacientom podávané doplnky železa v nemocničnom prostredí, môžu mať nasledujúce vedľajšie účinky: bolesť kĺbov, opuchnuté lymfatické uzliny, horúčka alebo bolesť hlavy. Alergický šok nie je nezvyčajný.

Odporúča: