Dátumy - Chlieb Púšte

Video: Dátumy - Chlieb Púšte

Video: Dátumy - Chlieb Púšte
Video: Nebeský Chlieb nás robí silnými - OTCOVIA PÚŠTE - SV. IZÁK SÝRSKY (528) 2024, Septembra
Dátumy - Chlieb Púšte
Dátumy - Chlieb Púšte
Anonim

Datle sú jedným z najstarších plodov, ktoré človek vypestoval. Získavajú sa z datľových paliem.

V púšťach severnej Afriky a na Blízkom východe boli datle po celé tisícročia hlavným zdrojom potravy. Na týchto miestach sa pestujú už 4 000 rokov.

Chutné ovocie obsahuje veľa vitamínov a sacharidov. Čerstvé datle sú tvrdé a nie chutné. Po dozretí získajú oranžovú farbu. Po fermentácii získajú tmavohnedú farbu.

Jedna datľová palma prinesie v priemere 45 - 90 kg ovocia. Tento výnos sa však vyskytuje, keď dlaň dosiahne vek 10 - 15 rokov. Palma žije 100 - 200 rokov.

Sušené datle obsahujú 60 - 65% cukru - čo je najvyššie percento v porovnaní so všetkým ostatným ovocím. A to je hlavne glukóza a fruktóza. Obsahujú tiež veľa železa, horčíka, fosforu, minerálnych solí, vitamínov A a B, esenciálnych aminokyselín, bielkovín a ďalších.

Vedci sa domnievajú, že 10 datlí denne stačí na denné potreby človeka na horčík, meď, síru, polovicu jeho potreby železa, štvrtinu jeho potreby vápniku.

Vo väčšine ostatných druhov ovocia chýba 23 druhov aminokyselín obsiahnutých v datliach. Preto sú dôležitým prvkom v strave ľudí v mnohých krajinách. V horúcich krajinách si získali povesť „púštneho chleba“.

Dátumy sú veľmi kalorické. 100 gramov obsahuje 281 kcal. Takže tí, ktorí ich zneužívajú, majú tendenciu priberať. To však neznamená, že musíte z tabuľky úplne odstrániť dátumy. Niekoľko rande ako dezert vašej postave neuškodí.

Čo si môžete z datlí urobiť? K mnohým jedlám sa pridávajú čerstvé datle: ovocný šalát, kompót, pečivo a koláče. V starom Babylone sa na výrobu vína a octu používali datle a víno. Pražené a mleté datľové kamene nahrádzajú kávu.

Odporúča: