Aromatický Rozmarín A Jeho Zdravotné Výhody

Video: Aromatický Rozmarín A Jeho Zdravotné Výhody

Video: Aromatický Rozmarín A Jeho Zdravotné Výhody
Video: Slávnostné zasadanie vedeckej rady a akademického senátu FMFI UK | 40. výročie vzniku MFF UK 2024, Septembra
Aromatický Rozmarín A Jeho Zdravotné Výhody
Aromatický Rozmarín A Jeho Zdravotné Výhody
Anonim

Rozmarín je skvelé korenie, bohaté na živiny, antioxidanty a esenciálne mastné kyseliny. Rosmarinus Officinalis rastie v zásaditej pôde a je rozšírený v oblasti Stredomoria a Malej Ázie. Jeho skvelá borovica a mierne korenistá aróma je veľmi vhodná na prípravu rôznych polievok, omáčok, na dochutenie kuracieho alebo bravčového mäsa, niektorých druhov rýb a iných.

Listy tohto korenia obsahujú zlúčeniny, ktoré podporujú zdravie človeka. Vrcholy rozmarín sú mimoriadne bohaté na antioxidanty stimulujúce imunitný systém, éterické oleje ako cineol, kamfén, borneol a ďalšie.

Tieto zlúčeniny majú tiež zahrievací a protizápalový účinok tým, že zmierňujú astmatické záchvaty, ako aj antialergické vlastnosti. Má tiež protiplesňové a antiseptické vlastnosti. Rozmarín zvyšuje prietok krvi do mozgu, čo zlepšuje koncentráciu.

Bylina je veľmi bohatá na vitamíny skupiny B a obsahuje tiež vysoké hladiny folátu (deriváty kyseliny listovej - vitamín B9). Sú dôležité pre syntézu DNA a jej optimálneho obsahu v tele tehotnej ženy, zabraňujú poškodeniu nervovej trubice (Spina bifida).

IN rozmarín Nachádza sa tiež vitamín A, o ktorom vieme, že je dôležitý pre udržanie dobrého videnia a stavu pokožky. Používanie týchto prírodných produktov chráni pred zhubnými chorobami pľúc, ústnej dutiny, prsníka, kože, prostaty a hrubého čreva. A to všetko vďaka kortizolu v zložení rozmarínu.

jahňacie
jahňacie

Čerstvé listy tejto byliny sú bohaté na vitamín C, ktoré sú potrebné na ochranu tela pred infekčnými agensmi a na udržanie silnej imunitnej obrany.

Všetky časti rastliny sú bohatým zdrojom draslíka, vápniku, železa, mangánu a medi. Draslík je potrebný na udržanie normálneho krvného tlaku a železo je neoddeliteľnou súčasťou hemoglobínu v červených krvinkách, čo určuje kapacitu kyslíka v krvi.

Odporúča: