Konečne! Potravinárske Výrobky Sú U Nás Drahšie

Video: Konečne! Potravinárske Výrobky Sú U Nás Drahšie

Video: Konečne! Potravinárske Výrobky Sú U Nás Drahšie
Video: Z českých polí až na váš stůl - vyrábíme kvalitní potraviny z produktů pěstovaných na našich polích. 2024, Septembra
Konečne! Potravinárske Výrobky Sú U Nás Drahšie
Konečne! Potravinárske Výrobky Sú U Nás Drahšie
Anonim

Výsledky nasledujúcej analýzy BFSA sú skutočnosťou. Ukazuje sa, že nie je rozdiel v kvalite výrobkov, ale ceny u nás sú vyššie.

Druhá komparatívna analýza ukázala vážne rozdiely v produktoch doma i v zahraničí. Úrad BFSA skontroloval 31 tovarov. Neboli nájdené žiadne rozdiely v štítkoch a obsahu. Ceny sa však líšia.

Výrobky, ktoré Bulharská agentúra pre bezpečnosť potravín a Komisia pre ochranu spotrebiteľa (CPC) skontrolovali, pochádzajú z obchodných reťazcov v Bulharsku, Taliansku, Francúzsku a Švajčiarsku. Analýza ukázala, že neboli žiadne rozdiely v zložkách. V Bulharsku sú však niektoré výrobky drahšie ako ich európske náprotivky.

Ukazuje sa, že v západnej Európe a v Bulharsku môže rovnaký produkt stáť rozdielne. To priamo závisí od reťazca a umiestnenia obchodu.

Štúdia je druhou svojho druhu. Vyrábajú ho bulharské agentúry a súvisí s inšpekciami pre tzv dvojité produktové štandardy vo východnej a západnej Európe. V tomto prípade bola vykonaná podrobná porovnávacia analýza etikiet a finančných informácií o možných rozdieloch v cenách potravín bez laboratórneho testovania. Zložky sú identické. Iba jednému produktu chýbalo percento kakaa, na rozdiel od náprotivku na európskych trhoch.

Konečne! Potravinárske výrobky sú u nás drahšie
Konečne! Potravinárske výrobky sú u nás drahšie

Pri porovnaní cien sa ukazuje, že s 9 produktmi majú u nás vyššiu cenu. V Taliansku, Švajčiarsku a Francúzsku sú výrobky lacnejšie. Najvýraznejšie rozdiely sú v cestovinách z tvrdej pšenice - 50%. Koncentrovaná paradajková pasta a kečup sú o 32 až 36% drahšie.

Bulhar ešte viac zaplatí za čučoriedkový džem, praženú mletú kávu, kakaový prášok, roládu naplnenú smotanou a jahodami, svetlé pivo a olivový olej Extra Virgin.

Nie všetko je však také šedé. Z ostatných produktov za 5 je cena identická so západoeurópskym trhom. Ostatných 17 potravín je v Bulharsku lacnejších.

Odporúča: