Ako Soliť Slaninu

Video: Ako Soliť Slaninu

Video: Ako Soliť Slaninu
Video: Domáca slanina 2024, Septembra
Ako Soliť Slaninu
Ako Soliť Slaninu
Anonim

Slanina, o ktorej sa donedávna hovorilo, že je škodlivá, obsahuje veľa užitočných látok. Jednou z nich je kyselina arachidónová, ktorá je dôležitá pre bunkovú a hormonálnu činnosť.

Slanina obsahuje vitamíny A, E a D. Solená slanina je veľmi chutný, hlavne v zime, keď po prechádzke na čerstvom vzduchu zjeme tenké plátky slaniny, ktoré sa vám rozpustia v ústach.

Existuje veľa receptov na solenie slaniny, najjednoduchšie je slaninu posypať soľou, soľou naplniť prstami, kúsok zabaliť do mastného papiera a nechať v chlade.

Pri výbere slanina na solenie je potrebné si kúpiť vysoko kvalitný výrobok, pretože bude pripravený iba pomocou soli.

Čerstvé slanina je mäkká a elastická, bez štetín. Kutikula by mala byť tenká, mäkká, žlto-biela. Samotná slanina by mala byť snehovo biela alebo mierne ružová.

Solená slanina
Solená slanina

Ak stlačíte čerstvú slaninu prstom, zostane priehlbinka a ak stlačíte starú slaninu, priehlbinka okamžite zmizne.

Po nasolení slaniny z nej nakrájajte malý kúsok, odložte do chladničky, zvyšok uložte do mrazničky zabalené v mastnom papieri a potom v celofáne.

Na solenie slaniny sa jeden kilogram slaniny dobre umyje studenou vodou a vysuší sa. Kus sa vloží do sklenenej alebo smaltovanej nádoby. Podľa chuti sa potiera rôznymi koreninami - môže to byť bobkový list, cesnak, čierne alebo biele korenie a dokonca aj nejaké exotickejšie korenie.

Varte liter a pol vody v samostatnej nádobe a rozpustite v nej 1 pretečenú šálku soli. Ochlaďte a nalejte slaninu. Nechajte dva dni pri izbovej teplote a uložte do chladničky na ďalšie 4 dni. Takto pripravenú slaninu je možné skladovať aj priamo v slanom náleve.

Suchý spôsob solenia tiež robí slaninu veľmi chutnou. Slanina sa neumýva vodou, ale ostrým nožom sa zo všetkých strán veľmi dobre škriabe.

Kus sa tretí zo všetkých strán soľou. Nemusíte sa báť presoliť slaninu - ak je veľa soli, jednoducho ju neprijme.

Rovnakým spôsobom môžete soliť slanina, vopred nakrájané na kocky. Potom je každá kocka osolená. Po osolení sa slanina potrie čiernym a červeným korením a nadrobno nakrájaným cesnakom.

Takto pripravená slanina sa zabalí do mastného papiera a nechá sa v mrazničke. Po týždni môže byť slanina konzumovaná.

Odporúča: