Langsat

Obsah:

Video: Langsat

Video: Langsat
Video: langsat fruit delicious I like to eat 2024, Septembra
Langsat
Langsat
Anonim

Langsat / Lansium domesticum / je druh ovocného stromu z čeľade Meliaceae. Langsa pochádza z Malajzie, ale pestuje sa aj na Filipínach, v Thajsku, Vietname, Indonézii, na Havajských ostrovoch a v južnej Indii.

Langsat rastie voľne v lesoch Sumatry. Je to symbol jednej z thajských provincií - Narrative. Strom dosahuje výšku 8 až 16 metrov a jeho plody majú mierne horkastú chuť a príjemnú arómu.

Plody sú vajcovité, majú priemer asi 5 cm. Zvyčajne rastú v zhlukoch. Langsat má zvonka hnedú škrupinu a zvnútra je pevný a priehľadný. Ostrá aróma langssy pripomína vôňu grapefruitu. Plody svojím vzhľadom mierne pripomínajú skoré zemiaky.

Strom začína prinášať ovocie, až keď dosiahne 12 - 15 rokov. Na druhej strane, keď strom dosiahne 20 rokov, úroda vyskočí na 100 kg ovocia ročne. Vrcholná ovocná sezóna je od júla do septembra, hoci sú k dispozícii celoročne.

Drevo ovocného stromu je husté, ťažké, tvrdé a trvanlivé, vďaka čomu je vhodné na stavbu vidieckych domov v miestnych oblastiach. Najväčší výrobcovia langsat sú Thajsko, Malajzia, Indonézia a Filipíny. Produkcia je určená hlavne na domácu spotrebu, aj keď časť z nich vyváža ovocie do Singapuru a Hongkongu.

Plody Langsat
Plody Langsat

Zloženie langsat

Langsat je bohatý na vitamín C a tiamín, riboflavín. Z minerálov je najvyššie množstvo železa, vápniku a fosforu. Ovocie obsahuje veľké množstvo cukru a sacharidov.

Výber a skladovanie langsatu

Bohužiaľ, tento exotický medzi stále nemožno nájsť v sieti obchodov našej krajiny. Ak stále narazíte na toto exotické ovocie, mali by ste vedieť, že je dobre vyzreté langsat má jednotnú farbu, bez prasklín a preliačin na povrchu.

Ak je ovocie sfarbené nazeleno alebo žltozeleno, znamená to ešte nezrelé ovocie. Pod kôrou langsy sa skrýva voňavé, šťavnaté a sladké mäsité vnútro. Zrelé plody sa môžu skladovať v chlade najviac 5 dní.

Langsat vo varení

Plody sa ľahko čistia, aj keď majú šupku dosť hrubú. Langsat je nenahraditeľnou prísadou mnohých ázijských jedál, pretože má úžasnú chuť, ktorá je dokonalým doplnkom mnohých jedál.

Plody langsat sa konzumujú čerstvé, ale tiež sa tepelne upravujú. Vyrábajú sa z neho rôzne sirupy a omáčky. Langsat sa používa na výrobu zmrzliny, osviežujúcich nápojov. Používa sa na zdobenie koláčov a iného pečiva.

Ovocie Langsat
Ovocie Langsat

Chuť ovocia sa veľmi dobre hodí k kuraciemu a bravčovému mäsu. Pri varení buďte veľmi opatrní - langsat by ste mali do misky dávať ako posledný, pretože nepotrebuje dlhú tepelnú úpravu. Na Filipínach sa sušia plody bez semien langsat ako figy.

Výhody langsatu

Vysoký obsah riboflavínu v langse je užitočný pri migréne. Niacín a vitamín C v plode znižujú zlý cholesterol v krvi a súčasne pomáhajú zvyšovať hladinu dobrého.

Trpké semená langošov sa používajú na odčervenie a ošetrenie vredov. Nevyhadzujte kôru langošov, pretože to môže byť užitočné - suchá a zapálená kôra dáva človeku príjemné prostredie, ale smrteľné pre komáre a iný hmyz. Odvar z mladej kôry pomáha liečiť maláriu a dyzentériu.

V tradičnej medicíne sa drvené ovocné semená používajú na odstránenie vší, pôsobia ako antihelmintiká a znižujú horúčku.

Plody navyše pomáhajú zlepšovať spánok, zlepšujú pamäť a funkciu mozgu. Určite langsat je exotické ovocie, ktoré sa oplatí vyskúšať. Má úžasnú kombináciu chuťových a zdravotných vlastností.

Harms from langsat

Langsat by nemali konzumovať diabetici. Ostatní ľudia by to nemali preháňať, pretože to môže viesť k negatívnym následkom.